Een wens voor de toekomst van..

Een wens van collega’s

Een wens van collega’s

“Mijn wens is onze klanten als ervaren reisleidster te ondersteunen bij hun zoektocht binnen de door ons beheerde collecties en ze te helpen bij het vinden wat zij zoeken. De verscheidenheid aan vragen en opdrachten maakt dat ik mijn werk met groot plezier doe. Het is elke keer een genoegen iets nieuws binnen de collecties te ontdekken.”

Ingeborg Jonkers, medewerker dienstverlening bij Collectie Overijssel

“Ik vind het belangrijk dat historisch erfgoed van de hele provincie Overijssel voor iedereen die dat wil tot in lengte van dagen te raadplegen is.”

Izak Pattij, vrijwilliger bij Collectie Overijssel

“Dat ons Overijsselse erfgoed een mooie, veilige en duurzame plek vindt om bewaard te blijven voor de toekomst, zodat ook de generaties na ons ervan kunnen leren en genieten en dat ons erfgoed een levend en makkelijk toegankelijk onderdeel blijft van de maatschappij.”

Annelien Keen, projectleider bij Collectie Overijssel

Een wens van samenwerkingspartijen

Een wens van samenwerkingspartijen

“In de zomer vieren veel Nederlanders vakantie in eigen land. Hier in Deventer is het dan gezellig druk. Voor al die bezoekers en eigen inwoners blijft het zaak dat we ons erfgoed actief blijven uitdragen. De toekomst van het erfgoed in Overijssel ligt in slimme combinaties van fysiek en digitaal aanbod, en in afstemming met andere maatschappelijke opgaven.”

Ewout van der Horst, directeur Deventer Verhaal

“Mijn wens voor de toekomst van het erfgoed in Overijssel is dat wij met z’n allen blijven werken aan het zichtbaar en beleefbaar maken van het Overijsselse erfgoed en dat we ook telkens weer nieuwe invalshoeken mogen vinden, nieuwe bronnen mogen ontdekken om die verhalen van vroeger te vertellen. Hoewel we al ontzettend veel weten over ons verleden, zijn er ook nog zoveel onderwerpen of andere verhalen te ontdekken die ons perspectief op de geschiedenis kunnen veranderen. Ik hoop dat we dat met z’n allen nog vele jaren kunnen blijven doen, in de hoop dat wij op die manier ook kunnen bijdragen aan een betere maatschappij vandaag de dag.”

Martin van der Linde, historicus IJsselacademie

“Mijn wens is dat het erfgoed in Deventer in de toekomst nog meer ontsloten wordt dan het nu is. Deventer heeft enorm veel mooie historische gebouwen en het zou leuk zijn als inwoners en bezoekers van de stad de verhalen achter deze bouwwerken beter leren kennen. Ook lijkt het me een mooi streven als de culturele sector in Deventer erfgoed nog meer kan gebruiken als podium; denk aan muzikale optredens in een kerk of exposities in een historisch pand. Extra sfeervol en goed gebruik van alle mooie gebouwen die Deventer rijk is!”

Vera Martens, Beleidsadviseur Kunst, Cultuur en Erfgoed bij gemeente Deventer

“Het cultureel historisch erfgoed van Overijssel maakt wat we nu zijn. Laten we zorgen dat we het toegankelijk maken en zoveel mogelijk delen met elkaar!”

Anton Tuinman, Beleidsadviseur Cultuur bij gemeente Zwolle

“Onze geschiedenis, ons erfgoed, zit boordevol met onontdekte verhalen. Het (onder-)zoeken, vinden en presenteren van deze verhalen geeft een enorme voldoening. Naast het plezier, verrijkt het onze kennis, geven de verhalen nieuwe inzichten en (al bewijst de geschiedenis vaak het tegendeel) nemen we de geleerde lessen mee in de toekomst. Laten we daarom zuinig zijn op ons erfgoed. Door het goed te beheren en te conserveren, door het actueel te houden, een nieuwe bestemming of toepassing te geven, zodat we het met een gerust hart kunnen nalaten aan de generaties na ons.”

Bertil Schulte, Adviseur Erfgoed bij gemeente Zwolle

“Weten waar je vandaan komt, helpt je ontdekken wie je bent. Het is mijn wens dat al die indrukwekkende – nu nog verborgen – Overijsselse verhalen vanuit verschillende bronnen toegankelijk worden voor iedereen, zodat we samen kunnen leren ten behoeve van de generaties na ons.”

Gerrit Bril, Provinciearchivaris en provinciaal archiefinspecteur bij Provincie Overijssel

Een wens van makers

Een wens van makers

“Mijn wens voor de toekomst van het erfgoed in Overijssel dat er nog meer kunstenaars en makers enthousiast en geïnspireerd raken om iets tofs te doen met het rijkelijke materiaal!”

Silvia Ardesch, grafisch vormgever, maker

“Mijn wens voor de toekomst van het erfgoed in Overijssel is dat we zuinig zijn op het materiele erfgoed en het verhaal achter dat erfgoed voortdurend groter maken door de archieven te ontsluiten en breed toegankelijk te maken.”

Helmuth Rijnhart, Historische Vereniging Avereest en Historische Vereniging Ommerschans

“Mijn wens voor de toekomst van het erfgoed in Overijssel dat je erfgoed van generatie op generatie door blijft geven. In het onderwijs, en ook in je vrije tijd, daarbuiten met prachtige projecten, sprankelende verbindingen met vroeger, digitaal of fysiek met immaterieel erfgoed. Want juist in die verbindingen ligt de toekomst.”

Willemijn Zwart, directeur Komvoor (educatie)

“Mijn wens voor de toekomst van het erfgoed in Overijssel dat de nalatenschap van onze voorouders zo goed mogelijk toegankelijk is voor een zo breed mogelijk publiek. Niet alleen omdat we zonder informatie over het verleden verdwalen in het heden en niet weten waar de toekomst ligt. Maar vooral omdat kennis van de ons overal omringende geschiedenis ons eigen leven enorm verrijkt.”

Jan ten Hove, historicus