Onze droom en visie

Met trots presenteren wij onze nieuwe naam en uitstraling in dit magazine. Uiteraard is dit ook spannend voor iedereen die betrokken is bij onze organisatie. We zijn namelijk in de afgelopen 20 jaar bekend geworden binnen en buiten Overijssel onder de naam Historisch Centrum Overijssel. Dat is natuurlijk geen reden om achterover te leunen. De wereld is namelijk in veel opzichten veranderd in de afgelopen 20 jaar, net zoals de erfgoedsector. Als organisatie die met publiek geld wordt gefinancierd, willen we blijven meebewegen en onszelf blijven afvragen op welke manier we maatschappelijk van betekenis zijn en blijven.

Om ons heen zien we twee bewegingen die een paradigmaverschuiving betekenen voor onze sector en organisatie: digitalisering en vernetwerking. Transformeren naar een digitale realiteit biedt kansen, maar ook complexiteit. Door de kracht van netwerken – waarin iedereen een onderdeel op zich neemt en dat heel goed doet – ontstaat er ondanks de steeds grotere uitdagingen een eindresultaat dat beter en mooier is dan ooit.

“Ambitie is durven doen waar je goed in bent”

Voor onze nieuwe visie hebben we ons laten inspireren door de stelling “Ambitie is durven doen waar je goed in bent.” Deze ambitie helpt ons ook keuzes te maken, namelijk het durven laten. We kunnen niet overal goed in zijn. Onze partners in het netwerk excelleren weer in hun vak; denk aan musea die excelleren in de publiekspresentatie van erfgoed of onderwijsinstellingen die erfgoededucatie als kernkwaliteit hebben.

Het kan veilig voelen als organisatie om van alle markten thuis te zijn en zo te ‘bewijzen’ dat je van waarde bent. Wij geloven dat we met die benadering onze missie en droom niet naleven. Zo zei Steve Jobs: “Strategy is figuring out what not to do.”

Vanuit die gedachte gaan we erop sturen dat al onze inspanningen rechtstreeks en zichtbaar bijdragen aan het verbeteren van de houdbaarheid en (digitale) bruikbaarheid van Overijsselse erfgoedcollecties. Van archieven van overheden tot prenten tot museale objecten: de door ons beheerde collecties zijn onvervangbare getuigen en waardendragers uit het verleden waarop het geheugen van onze provincie gefundeerd is.

Wij als Collectie Overijssel zetten ons maximaal in om deze collecties duurzaam te bewaren voor de toekomst en drempelloos toegankelijk te maken voor veelzijdig gebruik in het nu. Daar staan we voor. Niet meer en niet minder. En daarom stellen we de ‘collectie’ centraal in onze nieuwe naam.

We staan midden in Overijssel en midden in Nederland

Onze maatschappelijke waarde bestaat uit het behouden en bruikbaar maken van (historische) overheidsinformatie en cultureel erfgoed in Overijssel. We staan midden in Overijssel en midden in Nederland: doordat we actief kruisbestuiving faciliteren, versterken we erfgoedinstellingen en collecties in Overijssel met kennis en kansen. Ook dragen we tegelijkertijd bij aan de ontwikkeling van de Collectie Nederland. Onze droom is een duurzaam bruikbare erfgoedcollectie Overijssel: informatie en inspiratie voor iedereen, over het verleden, voor het heden en de toekomst.

Vincent Robijn,
Directeur Collectie Overijssel