Expeditie Vrijheid

In een lespakket van zes lessen neemt Expeditie Vrijheid leerlingen van groep 7 en 8 mee in hoe de Tweede Wereldoorlog in Overijssel zich afspeelde.

In dit pakket wordt de koppeling gelegd tussen de leerdoelen voor de Tweede Wereldoorlog en eigen omgeving van leerlingen. Landelijke onderwerpen worden aangevuld met Overijsselse verhalen, zoals:

  • De Deventerse Etty Hillesum;
  • De bombardementen op Enschede en Nijverdal;
  • De impact, begonnen in Hengelo, van de april-mei-staking.

Op expeditie

Met elke les gaan leerlingen op expeditie aan de hand van verschillende opdrachten. Ze ontdekken verhalen van oorlog en vrede via goed ontsloten erfgoed: foto’s, digitaal, offline en in hun eigen buurt. Zo is er ook een koppeling gemaakt, voor alle 25 gemeentes in Overijssel, met lokale gebeurtenissen.

Comenius Edumedia Award

In 2020 hebben 188 scholen deelgenomen aan Expeditie Vrijheid en ontving het lespakket de Comenius Edumedia Award in de categorie ‘Digitale Leermiddelen’. Een prestigieuze Europese prijs voor educatieve technologie. Iets om trots op te zijn!

Digitalisering van Erfgoed

Collectie Overijssel digitaliseert steeds meer erfgoed, waardoor het voor iedereen – ook het onderwijs – beschikbaar is. Kennis ophalen, bundelen en delen; dat waren de uitgangspunten van het programma ‘Digitaal erfgoed in het onderwijs’ van Kennisnet en het Netwerk Digitaal Erfgoed. Zij volgden en adviseerden bij een vijftal projecten, waaronder Expeditie Vrijheid. Daaruit volgde een reeks van drie video’s waarin de projectleider, docenten én leerlingen aan het woord komen.

Deel 1

Deel 2

Deel 3

Het lespakket is gratis te downloaden via: www.expeditie-vrijheid.nl

Expeditie Vrijheid kon tot stand komen met steun van de provincie Overijssel, in het kader van de viering van 75 jaar vrijheid in 2020. En is gerealiseerd met beelden en archiefmateriaal van Collectie Overijssel door educatief ontwerpbureau Komvoor, in samenspraak met tien partnerscholen in de regio.