Met nieuwe technologie blijven de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog

Op 1 juli 2021 is de app Historische Routes Overijssel gelanceerd. Zo kan je een eigen route samenstellen langs historische plekken in Overijssel die tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol hebben gespeeld.

Het blijven herdenken en herinneren

De sporen van oorlog en bevrijding in Overijssel zijn talrijk en (deels on)zichtbaar. Dit belangrijke onderdeel van onze geschiedenis willen we blijven herinneren. Collectie Overijssel beschikt over veel materiaal uit deze periode en heeft daarmee mogelijk gemaakt dat Stichting Platform WO2 Overijssel de app Historische Routes Overijssel heeft gerealiseerd. Door middel van deze app is de Tweede Wereldoorlog steeds weer opnieuw te reconstrueren, ontdekken, en herdenken.

Een routeapp voor iedereen

Je kiest zelf je route, vervoersmiddel, start en eindpunt. Wandel, fiets of rij langs voormalige werkkampen, raketlanceerbases en plekken waar tijdens de oorlog en bevrijding iconische foto’s zijn gemaakt. Op alle locaties die je bezoekt ontvang je informatie over de verborgen oorlogsgeschiedenis, inmiddels opgegaan in het landschap.

Van data naar verhalen

Hoe komt de routeapp aan alle data? Naast de eigen archieven van Collectie Overijssel zijn er allerlei historische verenigingen, stichtingen en kleine musea in de regio die hun collecties en verhalen delen. Een belangrijk regionaal netwerk! Deze informatie wordt in de routeapp beschikbaar gesteld voor gebruikers. Zo kunnen er dan ook steeds meer routes en verschillende thema’s worden toegevoegd. Wat zorgt voor een langdurig gebruik van de app en vernieuwende content die de geschiedenis in leven houdt.

Download de app nu gratis!

Ga naar de App Store
Ga naar de Play Store

Platform WO2

Dit is een project van Stichting Platform WO2 Overijssel. In samenwerking met:

  • Informatiecentrum Begraafplaats Holten,
  • Bevrijdingsfestival Overijssel,
  • Memory Vrijheidsmuseum Nijverdal,
  • Collectie Overijssel,

En is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en provincie Overijssel.

“Onze collecties zijn er voor om gebruikt te worden, en de routeapp is hier een mooi voorbeeld van. Een nieuwe manier om de geschiedenis zichtbaar te maken voor een breed publiek. Het netwerk van historische verenigingen, musea en andere erfgoedinstellingen in Overijssel is hier een waardevol onderdeel in. Samen kunnen wij een steeds completer overzicht geven van de historie van Overijssel.”

Maartje Koelma

Communicatieadviseur